Diaframmi-plastici

Este o barieră fizică utilizată pentru intervenții de împrejmuire în locații de interes ambiental sau pentru tranșee în scopul reducerii permeabilității corpurilor de teren.Aplicarea geotehnică a pereților mulați plastici se bazează pe nevoia de a limita sau reduce fluxul hidric în funcție de cerințele proiectului.

Realizarea sa prevede excavarea unei tranșei continue, prin susținerea pereților cu un amestec de apă, ciment și bentonită. Amestecul de suport este lăsat să se întărească în excavație prin hidratarea cimentului care formează o masă cu permeabilitate scăzută. Grosimile barierei rezultate sunt în intervalul 0,5-1,2 m, cu coeficienți de permeabilitate nu mai mici de 10-5-10-6 cm/sec.

Adâncimile maxime care pot fi atinse sunt de circa 30-40 m, utilizând echipamente normale de excavație. Utilizând sisteme de freze speciale se pot atinge adâncimi de 150 m.

Utilizând tipuri speciale de ciment cu aditivi speciali se obțin permeabilități în intervalul 10-8 cm/s. Pentru că amestecul impermeabil are consistență semi-rigidă, diafragma ciment-bentonită poate fi realizată și în zone cu înclinație mare, acolo unde construcția barierei teren-bentonită nu poate fi realizată din cauza fluidității mai mari a amestecului de suport.

Altă aplicație a diafragmelor plastice utilizate pentru reabilitarea terenurilor prevede realizarea excavației verticale de adâncime în funcție de proprietățile geologice ale terenului cu amestec plastic și ulterior introducerea unui panou din HDPE cu îmbinări cu încastrare care se saturează în amestecul plastic. După introducerea sistemului de îmbinare format dintr-un sistem cu membrană cauciucată cu respectivul cadru, acesta din urmă este desprins și membrana este susținută până la întărire cu trepieduri.

Grupul VIPP a dobândit experiență și capacități prin realizarea unor importante proiecte în domeniul tranșeelor în situri industriale, gropi de gunoi, zone contaminate, zone de luncă inundabilă, zone litorale și de coastă și pentru executarea de bariere verticale de tamponare a apelor freatice subterane.