micropiloti vipp

Micropiloții au în prezent o largă utilizare în domeniul construcțiilor.

Realizați cu echipamente de dimensiuni limitate și cu tehnologii speciale, aceștia oferă soluții raționale și economice la probleme de inginerie a terenului. În special, sunt utilizați cu succes în subfundațiile construcțiilor existente, pentru construirea de noi fundații în spații de operare limitate, pentru consolidarea temporară sau definitivă a fundațiilor podurilor și viaductelor, la executarea de pereți chiar și lângă alte construcții și pentru stabilizarea alunecărilor de teren și a surpărilor.

În principiu, este necesară operarea prin rotopercutare și circulare a aerului și/sau apei în rocile sau în terenurile consistente, în pietrișuri și pietre de râu în matrice nisipoasă compactă, în timp ce se operează numai cu rotație și circulație de lichid (apă-susp. de bentonită sau de polimeri) în terenuri slabe. Tubajul este necesar când există o pânză freatică sau formațiuni care în momentul forajului fac instabilă excavația, cu pericol de astupare a acesteia.

În ziua de azi, cu ajutorul amestecurilor de aer, polimeri și spumogeni, se reușește adesea stabilizarea pereților excavației și evitarea utilizării de tubaj, care reprezintă un cost semnificativ. De remarcat că utilizarea tehnologiei de forare trebuie evaluată în raport cu contextul în care se operează. În special în cazul renovărilor, în situații deosebit de critice, rotopercutarea ar putea să nu fie recomandată pentru că dă naștere la vibrații.

Procedura de lucru  - micropiloți

INTRODUCERE

În prezenta procedură se prezintă modalităţile de execuţie si condiţiile tehnice referitoare la execuţia micropiloţilor foraţi având diametrul intre 50mm si 300mm în conformitate cu normele si reglementările în vigoare.

Micropiloţii sunt recomandat pentru următoarele tipuri de lucrări:

micropiloti utilaj vipp

 

 • fundări indirecte la poduri și ziduri de sprijin;
 • consolidări ale terenurilor slabe;
 • stabilizări și preveniri ale alunecărilor de teren;
 • ancorarea zidurilor de sprijin;
 • lucrări de consolidare în spatii înguste;
 • reabilitări de construcţii și fundaţii;
 • crearea de incinte etanşe în pământuri permeabile;

TIPOLOGII DE EXECUȚIE

Execuţia minipiloţilor se realizează având ca referinţă standardul SR EN 14199.
Metoda de foraj recomandată este forajul uscat sau cu orice fluid de foraj, utilizând atât foreze cu şnec continuu, cât şi cu rotopercuţie.

NORME DE REFERINŢĂ

 • LEGEA nr.10/95. Legea calităţii in construcţii.
 • Proiectul de execuţie.
 • SR EN 14199
 • Caietul de sarcini.

ECHIPAMENTE DE FORAJ

Echipamentele destinate execuţiei şantierului din obiect vor fi de tipul cu rotaţie.Unităţile de foraj prin rotaţie sunt constituite dintr-o unitate de suport formată dintr-o maşină bază cu senile si din masa rotativă.

armatura vipp

Armătura

Armăturile minipiloţilor se realizează din țevi metalice sau profile metalice din OL 37 cu caracteristici geometrice precizate în standardelor de referinţă.